Over ADHD

ADHD, wat is dat en wat doe ik er aan?

ADHD staat voor attention deficit hyperactivity disorder, oftewel een stoornis die impact heeft op de executieve functies. Hieronder vallen dingen als organisatie, plannen, inhibitie en concentratie. Het is de meest gediagnosticeerde psychiatrische stoornis bij kinderen, die zich vaak voortzet in de volwassenheid (Kooij S. , 2017). Wanneer er niet op jonge leeftijd een diagnose is gesteld komen deze problemen vaak naar voren in de jongvolwassenheid. Wanneer de externe structuur van school of een thuissituatie wegvalt kan het lastig zijn om zelf dingen te organiseren en structureren.

DSM-IV criteria en problemen

De DSM onderscheidt drie verschillende types van ADHD, deze komen met verschillende uitdagingen:
– gecombineerd ADHD: aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.
– ADHD overwegend onoplettend (ADD): aandachtsproblemen zonder druk gedrag.
– ADHD overwegend hyperactief/impulsief: enkel hyperactiviteit en impulsiviteit.
Het gecombineerde type is wat er bij de meeste mensen die een diagnose krijgen gezien wordt. Ben jij nou benieuwd of jij mogelijk ADHD hebt, en welk type bij jou aansluit? Via ADHDme kan je een CAARS test invullen, een legitiem meetinstrument dat ook wordt gebruikt in de praktijk. Echter is dit niet bedoeld als zelfdiagnose instrument. De test kan wel een extra inzicht bieden waardoor eventuele vervolgstappen genomen kunnen worden wanneer je dit nodig acht.

Plannen en organiseren

Een van de belangrijkste dingen waar veel mensen met ADHD tegenaan lopen is een gebrek aan planning en organisatie vaardigheden. Dit is ook de reden dat er op deze site enkel wordt ingegaan op dit aspect van ADHD. Meerdere factoren spelen hier in mee waaronder:


– Gebrek aan tijdsbesef, veel mensen met ADHD hebben moeite met het inschatten van de hoeveelheid tijd die zij aan een taak kwijt zijn. Zo overschatten zij hun eigen snelheid of belanden ze in een bevriesstatus die het gevoel geeft dat zij niks anders meer kunnen doen tot een bepaalde activiteit voltooid is.
– Tekort aan overzicht, doordat er vaak sprake is van impulsiviteit of vergeetachtigheid is er geen duidelijk overzicht van taken of activiteiten die gedaan moeten worden.
– Gebrek aan structuur, vele mensen met ADHD behouden geen vaste structuur.

Dit kan ervoor zorgen dat veel dingen niet afkomen omdat deze impulsief gestart worden zonder een plan of vervolgstappen.

Wat te doen bij adhd?

Uit onderzoek van Barkley Murphy & Bush (2001) blijkt dat interventies die gericht zijn op de organisatie vaardigheden deze organisationele capaciteiten verhogen. Om dit toe te passen in het dagelijkse leven hebben wij een interventie opgezet. Deze zich focust op de verschillende factoren. De interventie richt zich op jouw individuele plannen en doelen en biedt een handvat voor het opstellen van een gestructureerd plan.